Наоколо

Село Черни Вит се намира в район на България, където със сигурност има какво да видите, изпитате и споделите. В този раздел ви предлагаме различни опции за занимания докато сте наши гости.

Какво можем да правим в района и околностите на село Черни Вит?

Разходки сред природата

Ако сте любители на разходките сред природата било то кратки или дълги – районът наоколо предлага множество възможности.

 • Може да се разходите в близост до нашите къщи като съчетаете разходката с пикник край реката или на поляна сред гората.
  Виж повече
 • Може да се впуснете високо по билата и ридовете около селото, от където погледът ви може да се слее с безкрая и да се насладите на тишината.
  Виж повече
 • Може просто да натопите босите си крака в сенчестите вирове на реката и да релаксирате сред шума на бързеите.
 • Може да направите планински преходи с близки или приятели до емблематични за района на тетевенския край върхове.
  Виж повече

За повече информация ни попитайте на място или ни пишете предварително.

Риболов

Ако обичате да хвърляте въдица в свободното си време, то река Черни Вит, която минава през селото и на брега на която са кацнали нашите къщи – предлага възможност да се насладите на това ваше хоби.

Колоездене

Ако обичате да карате колело, то Тетевенският край и в частност село Черни Вит предлага такава възможност.
Ако не носите своето колело, то ние можем да ви предоставим такова. Разполагаме с шест броя колела (4 големи и две малки), включително и едно детско столче за колело.

Повече за района на селото ни можете да откриете тук

Попитайте на място за повече информация, относно възможностите за разходка с колело из селото…има чудесни махали, до които също може да стигнете с колело и да се разходите из тях.

Разходки, в близост до нашите къщи, отнемащи около час – два пеша

 • До паметник Нейо Крачунов и Бенковската пещера

  Бенковската пещера е част от туристически маршрут „По стъпките на Бенковски“, започващ от Панагюрище и проследяващ движението на Хвърковатата чета през Априлци, Оборище, хижа „Сакарджа”, село Петрич, Пирдоп, с. Микрово, връх Етрополска баба, хижа „Стражата”, с. Ямна, с. Черни вит, Тетевен, и приключващ на лобното място на Георги Бенковски – местността Костина, с. Рибарица. След няколкодневно пътуване из Стара планина Хвърковатата чета на Бенковски достига до землището на с. Черни Вит и под Острилската пещера след седемдневно скитане „немили, клети, недраги“ из Балкана се взема решението четата да бъде разпусната и да се спасяват на малки групи. След разпускане на четата Бенковски остава за кратко с отец Кирил, Захари Стоянов и Стефо Далматинеца в една пещера, показана им от Нейо Крачунов – жител на селото от махала Остриля. По-късно тази пещера е наречена „Бенковската пещера“, а в памет на Нейо Крачунов, който скрива войводата и неговите четници в пещерата и за да не ги предаде, когато е заловен – се хвърля във водите на река Черни Вит – е издигнат паметник. В негова чест всяка година в края на месец май, при паметника на Нейо Крачунов се провежда възстановка на събитията от тези времена. В района на пещерата са открити и знамена от четата на Бенковски. Знаме №9 до скоро се пази в селото, а през 2016 година е дарено за съхранение на Националния военноисториески музей в град София. Копие на това знаме може да се види и в Музеят в Черни Вит, който се намира в центъра на селото. Освен копие на знаме №9 на Хвърковата чета на Георги Бнековски в музея може да се разгледа и етнографска сбирка с предемети и уреди използвани в бита на местното население през XIX век.

  Пътеката към Бенковската пещера започва от паметника на Нейо Крачунов. Пред паметника, на главният път има чешма и място за паркиране. Самата пътека започва в дясно от паметника, следватe указателните табели и жълтата маркировка. Пресича се мост и се върви по черен път, който пресича две долчини и се достига до поляна, на която има оформен кът за почивка с маса, пейки и огнище. Тук може да си направите пикник, като за целта има оформено огнище, а близката долчина е подходящо място да изстудите бира. Може и просто да полежите под сенките на дърветата и да споделите мигове с децата или с приятели. До самата пещера се стига по пътека, продължаваща след къта за почивка.
  Тя води до подножието на скален масив, в дясно от който се тръгва за тракисйка крепост Чертиград, а в ляво, след като се пресече долчина се стига до Бенковската пещера. Пътеката е леко стръмна и е препоръчително да бъдете с подходящи обувки. Влизането в пещерата не е препоръчително. Може да се върнете обратно по същият маршрут или да продължите по пътеката идваща от пещерата (без да пресичате долчината) и ще се върнете на черният път преди къта за почивка.
  Да се разходите до Бенковската пещера е приятно през всички сезони, като през зимата е препоръчително да поемате до там с повишено внимание. От нашите къщи до паметника на дядо Нейо може да стигнете и пеша за около 20 минути. Като единият вариант е да се разходите по асфалтовият път, а другият по черен път, успореден на асфалтовия – от другата страна на реката. По средата в участъка между нашите къщи и паметника на дядо Нейо има и пешеходен мост, та може да разнообразите разходката в различни варианти.

  • До връх Плочата

   Разходката от нас до връх Плочата отнема около час и половина, а може и повече, ако се отдадете на гледките, които се разкриват от това място или пък съчетаете с разходка до махала Дъскот. Пътеката до там не е маркирана, но е по черен път и няма шанс да се изгубите. Денивелацият е около 350 метра, но пък има толкова хубави места за кратка почивка – отмаря и погледа, който на север се рее над селото, сгушено долу край реката, а на юг – на хоризонта се очертава билото на Стара планина.
   За повече информация как да стигнете от нашите къщи до там и възможните варианти за връщане ни попитайте на място.

  • До Тараецкия вир и около паметника на Дядо Нейо с възможност за пикник

   Терецкия вир е популярно място сред местните жители особено в горещите летни дни. В летните горещини под сянката на дърветата и прохладата на редуващи се бързеи и вирове по реката там се събират компании да побъбрят на по бира, да се разхладят във вировете на реката или просто да се насладят на природата. Мястото е лесно достъпно и подходящо и за деца. Намира се на около километър и половина от нашите къщи и пеша може да стигнете до там за около 20 минути по главния път на селото или по черен път, успореден на асфалтовият oт другата страна реката, който препоръчваме за летните горещини, тъй като е по сенчест.

   Има възможност да стигнете и с автомобил, който може да пракирате до чешма, намираща се на главния път, свързващ село Черни Вит и село Дивчовото. Може да стигнете и с колело, като карате по главния път и малко след чешмата (след ВЕЦа, който няма как да пропуснете) се спуснете по черен път, който ви води точно там. В близост има и две обособени места, където може да си направите пикник. Не забравяйте да си почистите, когато си тръгнете. Мястото е приятно за разходка и през останалите сезони.
   За повече информация как да стигнете от нашите къщи до там и възможните варианти за връщане ни попитайте на място.
  • До центъра на селото и обратно

   Разходка, която може да се съчетае с посещение на музея в центъра на селото и/или евентуална дегустация на зелено сирене, която е с предварителна заявка. Разходката, може да направите както пеша, така и с колела, като при нас може да наемете такива, а ние ще ви упътим за възможните варианти и трасета.

  • До махали в райна на селото

   В миналото района на селото е бил осеян с 22 махали, една част от които все още съществуват макар и с почти затихнал дух. Те са встрани от главният път, но са прекрасни места за разходка и докосване до отминали времена и случайни срещи с местните. Разходката до някоя от тях отнема повечко време. Някои от тях са достъпни с кола, други само пеша, до някои може да се стигне и с колело. Такива махали са Елов дол, Бръшляница, Делиевци, Стратев кръш, Байовица…

  Ако се интересувате от разходки до такива места ни попитайте на място за да ви упътим или споделим с вас разходка до такива места.

  Преходи в района на село Черни Вит, за които е добре да планувате цял ден

  • До връх Петрахиля през махала Елов дол

   Пътеката е с изходна точка отбивката от от главния път на селото за махала Елов дол. До там може да се стигне с автомобил като има възможност и място за оставяне автомобила. Отбивката за махала Елов дол е в дясно на главния път, на около километър и половина след църквата в посока град Тетевен. 
   След като се завие от главния път се пресича реката и веднага след моста има уширение, където може да оставите автомобила си. От тук се поема пеша. След моста продължава асфалтов път (около 300 метра), който продължава в черен (макаданов) път. Продължава се по него и след около 170 метра се подминава отбивка в ляво и веднага след нея се поема наляво през леко стръмна поляна. От тук започва изкачването към връх Петрахиля като се следват указателните табели и жълтата маркировка.
   Изкачването отнема около 2 часа и половина като се редуват по-стръмни участъци с равни такива. Първото изкачване води до Петкова могила, следва Николова могила като участъкът между двете е сравнително равен и с прекрасни гледки към билото на Стара планина.

  • До Чертиград през Бенковска пещера

   Пътеката е част от туристически маршрут „По стъпките на Бенковски“. Пътеката започва от паметника на Нейо Крачунов. Пред паметника, на главният път има чешма и място за паркиране. Добре е да се запасите с вода, защото по пътеката до Чертиград няма такава. Самата пътека започва в дясно от паметника. Пресича се мост и се върви по черен път до поляна, на която има оформен кът за почивка с маса и пейки. От тук се продължава по маркирана пътека, която отвежда до подножието на скален масив, в който има скална ниша, до която може да се отбиете стигне.

   Пътеката за Бенковската пещера се на нимра в дясно от подножието на скалният масив (има голяма табела) като се пресече долчина и се продължи за около десет минути до самата пещера. Влизането в пещерата не е препоръчително. За да продължите към Чертиград се връщате по пътеката от която сте дошли и водеща и да поемете на дясно, от където маркирана пътеката заобикаля скалният масив и започва изкачване през букова гора. След около километър пътеката преминава през поляна с ниска храстова растителност (около 800м), след което по маркирана отбивка в дясно отново се минава през букова гора и се стига до заслон Чертиград. Останки от зидове могат да се видят по пътека в дясно от заслона, откъдето се открива и панорамна гледка към Стара планина. На около 200м по пътеката в дясно от заслона може да се стигне до върха на скален масив, от който също се открива широка панорамна гледка. Връщането е по пътеката, от която се идва. Възможно е и връщане към махала Дъскот на с. Черни Вит, по пътека, която предстои да бъде маркирана.
   Повече за самата крепост може да прочетете тук ……..

  • До Чертиград през махала Дъскот

   Маршрутът за Чертиград през махала Дъскот започва от отбивка в дясно на главният път, минаващ през селото. Отбивката за махала Дъскот е на около 1,3км от паркинга пред църквата в центъра на селото и се завива в дясно преди мост. Следва около 1,5км асфалтов път през самата махала, в края на който може да се остави автомобилът. От тук се поема по черен път (около 1,3км) и се достига до долчина, идваща от лявата страна на пътя. След като се пресече долчината се поема по пътека през гората и се следва жълтата маркировка.

  Места, които може да посетите в град Тетевен и/или района около града

  От Черни Вит до град Тетевен се стига за около 20 минути с автомобил. В центъра на града има паркинг в непосредствена близост до централния площад, където може да оставите автомобила си и да се разходите из самия град, да пиете по кафе в някое от кафенетата или да хапнете в някой от рестораните по пешеходната улица на града.
  В самия град може да посетите:

  За повече информация относно местата, които може да посетите в града и наоколо може да се отбиете и до Туристическият информационен център на град Тетевен, от където могат подробно да ви информират по интересуващи ви въпроси или да си наемете колело, с което да се разходите из града.

  От града тръгват и няколко еко пътеки

  Други популярни места наблизо, които може да посетите с до час-час и половина пътуване с автомобил

  Разгледай актуалните цени и заетост